sobota 15. srpna 2015

Výroba domácího arašídového másla

Ahoj :) 

Už dlouho nebyl nějaký článek, že? Tak dneska to napravím. Není to sice originální, ale někomu z vás to může pomoct :)

Jednou v podvečer jsem loupala arašídy na domácí máslo, tak mě napadlo, že bych se o přípravu mohla podělit :)

Jelikož asi všichni milujete arašídové máslo, věřím, že se nápad bude líbit :)

Arašídové máslo! 
Všude se o něm mluví, všude se o něm můžete dočíst zajímavé věci, zkombinovat ho do mnoha receptů.. a můžete si ho vyrobit i doma, což je pro mě velké plus, protože ho konzumuji ve velkém :)

Skvěle se hodí na sendviče, do ovesných kaší nebo jen tak na lžičku a do pusy, znáte to :) 

Skvělá kombinace je arašídové máslo + banán!!! Ale pozor, velmi rychle se na něj tvoří závislost :D

Samozřejmě, můžete si ho koupit, ale pozor na másla, které obsahují třeba jen 40% arašídů.. Nenenene. To není dobré. Když už kupované máslo, tak jen ze 100% ořechů. Žádné přidané oleje, tuky a podobné..

Ale ještě trošku teorie.

Arašídové máslo je bohaté na bílkoviny, esenciální mastné kyseliny, vlákninu a další cenné živiny.

Průměrné arašídové máslo obsahuje jak nasycené mastné kyseliny (22 % z celkového množství tuku), mononenasycené mastné kyseliny (48 %) tak i polynenasycené mastné kyseliny (29 %). 

Mononenasycené mastné kyseliny by měly tvořit největší část příjmu tuků i v našem běžném jídelníčku a stejně tak by měly nahradit i příjem nasycených tuků.  

Neobsahuje však žádné trans-mastné kyseliny (pro tělo nevhodné).

Z hlediska obsahu bílkovin je na tom dobře. Obsahuje jich v průměru 25-30g na 100g másla. To chceš. 

Smysluplně obsahuje tak též sacharidy a to okolo 20g. Vláknina je zastoupena a to zhruba 6g.

Dále obsahuje velké množství vitamínu E, draslíku, hořčíku, a manganu.

Doporučení
Bylo by dobré semínka nebo ořechy před samotnou výrobou namočit na několik hodin, ale to já nedělám, a poté je nechat dobře vyschnout. Kdyby jste je mleli mokré, nepovedla by se vám požadovaná hmota a máslo by brzy zplesnivělo. 


Budete potřebovat: 

  • oloupané arašídy
  • mixér
  • jestli chcete, můžete přidat kokosový olej nebo sůl (na 400g arašídů asi 1 ČL)
  • dle chuti - kokos, med, skořice, vanilkový extrakt, olej (zjemní chuť másla)

Já používám jen samotné arašídy, protože chci mít 100% máslo :)

1. Oloupeme arašídy nebo koupíme oloupané arašídy, kdo chce může tam nechat slupky tak jako já.





 2. Najdeme schopný mixér, který dokáže bezpečně rozmixovat arašídy a nespálí se (ano, i to už se mi podařilo :D)




3. Pomixujeme arašídy na prášek. Pokud chcete crunchy máslo (s kousky arašídů), odeberte si pár lžic stranou a na konec přimýchejte do hotového másla.
Po chvíli nechte mixér odpočinout, ať nedopadne jako mixér, který jsem zavařila :D

Když dosáhnete této struktury ↓ , nechte směs ořechů pár minut odpočinout, aby mohlo uvolnit olej a vzniklo máslo. 




4. Po chvíli se vytvoří velká hrouda a už to potom jde samo. Jen občas promíchejte :)



5. Máslo je na světě :) Mixujte do požadované hustoty. Někdo má rád husté, někdo zase řídké.
Teď je ta chvíle, kdy můžete vmíchat dochucovací suroviny, které jste si vybrali (ale nemusí být nic, já dělám 100% přírodní).
Vmíchejte taky kousky, pokud jste si je na začátku dali bokem na crunchy máslo.



6. Máslo dáme do sklenice (aspoň k nečemu jsou prázdné sklenice od másla :)
Skladujeme v lednici nebo ve spíži.



 Děláte si arašídové máslo doma? :)
FACEBOOK ZDE 
INSTAGRAM ZDE

Wendy





4 komentáře:

  1. Na domácí arašídové máslo se chystám už hodně dlouho, akorát na to vždy zapomenou. Tak snad to tentokrát výjde :)
    http://chicadriana.blogspot.co.at/

    OdpovědětVymazat
  2. Super, to určitě vyzkouším :) já si ho kupuji ve Spencerovi, na domácí jsem se zatím nedostala :)
    www.getmovincz.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  3. Nikdy som arasidove maslo nejedla. Len ho registrujem v casopisoch ako silny alergen a tak neriskujem :-)
    Mačka z blogu Kaviareň u mačky

    OdpovědětVymazat